Boksebold

En boksebold, af mange også kaldet speed bags, kan se meget forskellige ud, men har nogenlunde samme formål. Man benytter en boksebold som en del af sin boksetræning, og det er et rigtig fornuftigt træningsudstyr der styrker en bokser, på mange brugbare punkter, der vil blive præsenteret senere i denne tekst.

Det der adskiller de forskellige boksebolde fra hinanden, er blandt andet montering, fyld, materiale osv. De dråbeformede boksebolde kommer ofte i stativer der skal hænges på væggen, mens de runde derimod kommer med et elastik i hver ende, som skal monteres fra væg til væg eller gulv til loft. I forhold til fyld er nogle bokseboldes polstring ligesom f.eks. boksepude, mens andre er hule og har en form for indersæk der skal fyldes med luft, via en pumpe, eller vand, før de taget i brug.

Der kan også være stor forskel på størrelsen af boksebolde, og når man skal erhverve sig en kan det være svært at vide præcis hvilken der passer. Her er det godt at være opmærksom på at des større en boksebold er, jo langsommere er den, og derfor kræver det flere kræfter at holde den i gang.

Hvordan benyttes en boksebold korrekt?

Lige meget hvilken model man ønsker at investere i, er grundidéerne de samme. Først og fremmest trænes bokseren i at holde sine arme og hænder oppe, fordi boksebolden er placeret højt. Derudover dygtiggør bokseren sine sin hånd og øje koordination, og sidst men ikke mindst får bokseren en forståelse for at ændre vægtfordelingen mellem højre og venstre fod. Disse teknikker er essentielle for at have succes med sin boksning og derfor er boksebolde, som tidligere nævnt, et helt formidabelt træningsudstyr.

Efter hvilken model man ønsker, er der en smule forskel på dens udformning, montering osv., men for at kunne mestre de ovenstående teknikker, er det vigtigt at bruge boksebolden korrekt. Her er det blandt andet vigtigt at huske at tilpasse størrelsen, så ens hænder og arme altid danner en parade foran ens ansigt, og ikke f.eks. er placeret foran brystet, hvilket ofte vil ske ved brug af en boksepude eller sandsæk, hvis man ikke hele tiden er opmærksom på dette.

Hvad enten der er tale om en boksebold med elastik eller et stativ, skal man være forberedt på at boksebolden kommer tilbage mod en, når man slår på den. Dette er det, der gør boksebolde forskellige fra andet bokseudstyr. Man blev nærmest tvunget til at holde sig selv i gang, også selvom man træner alene. Dette er blandt også med til at forøge ens reaktionsevne og kondition. Boksebolde er ikke som mange andre bokse-træningsredskaber beregnet til at sparke på. De virker måske heller ikke særlig anvendelig til formålet, men hvis man skulle gøre sig nogle forsøg med spark, skal man heller ikke være sikker på at de små boksebolde kan holde til spark af større kraft, da de kun er beregnet til slag. På grund af dette bliver boksebolde også hovedsageligt brugt til boksetræning og ikke andre former for kampsport, som f.eks. også benytter sandsække og boksepuder til deres træning med kombinationer af både slag og spark.

Til boksebolde er det fornuftigt at bruge trænings- eller boksehandsker, så man får så lidt skrammer og skader på sine hænder som muligt. Ved de små hurtige luftfyldte boksebolde er faren for skader ikke så stor, men det er altid en god idé at stabilisere sine håndled, enten med handsker eller håndbind. Derudover kan det være en rigtig god idé at vænne sig til brugen af boksehandsker, så man ikke bliver irriteret over dem f.eks. ved træningskampe med andre.

Hvilken boksebold skal jeg vælge?

Det er vanskeligt at vejlede om den korrekte boksebold, da det er meget individuelt alt efter ens krav og forventninger. Derfor er det først skridt på vejen mod at finde den helt rigtige boksebold, at gøre op med sig selv hvad man ønsker at bruge den til. Ligeledes bør man se på sin egen trænings intensitet, så man vælger en boksebold der stemmer overens med denne, så man ikke ender med at bliver skuffet.

Boksebolde fås ligesom boksehandsker, håndbind, boksepuder osv. i mange forskellige farver. Det er vigtigt ikke at vælge en boksebold ud fra dens udseende. Det er selvfølgelig ikke en dårlig ting at man synes godt om bokseudstyr, men man skal være opmærksom på, ikke at vælge udstyr ud fra de forkerte grunde.

Hvordan monteres en boksebold?

Fordi der findes flere modeller og typer af boksebolde, er der selvfølgelig også forskel på hvordan disse montres, men som nævnt tidligere, er det vigtigt de bliver monteret i det rette højde så de passer til den pågældende persons højde. Når man køber en boksebold følger der fra producentens side en detaljeret monteringsguide med. Det er vigtigt at rette sig efter den pågældende guide, da der netop er forskel på modellerne. Det er mange steder muligt både at købe monteringsudstyr og boksebolden sammen, eller hver for sig alt efter hvad man ønsker.

Hvordan vedligeholder man bedst sin boksebold?

De fleste boksebolde er lavet af enten kunst- eller ægte læder, et stærkt materiale med kraftige syninger der er designet til at kunne holde til mange- og hårde slag. Som ved andet bokseudstyr er det vigtigt at rengøre sin boksebolde efter brug, enten med vand og sæbe, en spritserviet eller lidt rodalon. Da boksebolde i de fleste tilfælde ikke tages ned efter brug, men hænger og får luft hele tiden, er der ikke så mange problemer med lugtgener som ved andet bokseudstyr. Dog er det altid en god idé at lufte sit udstyr i frisk luft til tider. Hvis man passer godt på sit udstyr, kan man få glæde af det i mange år, og derfor også få mest ud af sine penge.