Boksehjelm

Når det kommer til udvælgelsen af boksehjelme er det meget individuelt hvilken type, der er bedst til den gældende person. Ens hovedform har stor betydelse for hvilken hjelm der passer til den enkelte og hvilken der vil sidde bedst.  Derfor er det også vigtigt altid at prøve boksehjelmen før den tages i brug, så man er sikret at det er den rigtige model, der er købt.

Når man skal vælge en boksehjelm er det vigtigt at vælge en hjelm som får en til at føle sig sikker og beskyttet, så det ikke er en faktor som vil tilføre unødig stress. Størrelsen af en boksehjelm skal være så den let kan komme over hovedet, men samtidig skal den ikke flytte sig hver gang der tages imod et slag. Boksehjelmen skal tilpasses hovedet, og ikke give følelsen af at være fanget. Det er vigtigt at forret i boksehjelmen er lavet af bløde materialer, da de bløde materialer vil absorbere stødende fra slagene, så hovedet ikke skal gøre dette. Ydermere er det vigtigt det er fleksibelt, så det passer bedre.

Når man udvælger en boksehjelm er det en god idé at vælge en farve til hjelmen som har samme farve som de boksehandsker man bruger. Selvom mulighederne er mange, når det kommer til farvevalg, vil det se bedste ud at have noget der matcher og dette vil man højst sandsynligt blive mest glad for fremadrettet.

Ligesom meget andet bokseudstyr, bliver boksehjelme ikke kun brugt til boksning, men derimod til flere forskellige slag kampsports hvor at beskytte sit ansigt. Der findes en række kampsports hvor der er lavet specielle hjelme til formålet. Her kan bl.a. nævnes kamptræning med escrima stave, hvor hjelmen er udstyret med et visir, for at give den største beskyttelse mod de hårde slag med stave. Til Kick- og Thaiboksning bruges også ofte hjelm, men det kan varierer meget fra person til person hvilken boksehjelm de anvender.

Hvordan vedligeholder jeg den bedst?

Vedligeholdelse af hjelmen er vigtig, da den hurtigt kan blive fyldt med bakterier, når den bruges under træning, hvor man sveder. Hjelmen skal efter hver brug rengøres med for eksempel spritservietter, og efterfølgende hænges til  luftning. Sveden medfører selvfølgelig også en lugt, der kan være svær at få væk igen. Her kan evt. bruges en spray mod svedlugt eller Rodalon. Det er vigtigt at overholde disse henvisninger, hvis man ønsker en god og funktionsdygtig boksehjelm i så lang tid som overhovedet muligt.

Modeller

Der er mange forskellige typer hjelme, som er lavet til forskellige formål. Forskellen på dem er, hvor meget af ansigtet og baghovedet, som bliver beskyttet, og mængden af polstring som anvendes. Derfor er det en god ide, før der investeres i en boksehjelm, at overveje hvad det er hjelmen skal bruges til, da der oftest bruges én slags hjelm til træning og én til kampe. Den åbne boksehjelm er oftest den, der blive benyttet af de fleste amatør-og trænede boksere, der ønsker beskyttelse under træningen. Disse modeller er mere ensartet end de lukkede, da de er lavet under de samme retningslinjer, som der er for hjelme til konkurrencer. Da beskyttelsen ikke er så stor ved disse modeller, er modellen en del lettere end den lukkede hjelm.

Derimod bruges den lukkede hjelm oftest til træning og af begyndere, da den dækker både kinderne, og derfor beskytter mere af ansigtet. Denne form for hjelm er oftest udstyret med en pude henover ansigtet, enten munden eller næsen, så der er ingen direkte kontakt med ansigt , når man tager imod slag. Denne form for hjelm er med til undgå brækkede næser og kindben. Ydermere beskytter den både kinderne og hagen. Denne model er dog ikke tilladt at benytte under kampboksning. Den lukkede boksehjelm har mere polstring, og mere beskyttelse af ansigtet og baghovedet, hvilket dog medføre at den er tungere, end den åbne hjelm.

Hvorfor skal jeg bruge boksehjelm?

En boksehjelm hjælper med til at reducere stødende fra slaget mod hovedet, og beskytter derved effektivt mod skrammer og hævelser. Som studier viser, kan en boksehjelm desværre ikke forhindre hjernerystelser, men en hjelm beskytter signifikant mod ansigtsskader, specielt omkring øjnene. Boksehjelmen kan hjælpe til med, betydeligt at reducere kraften af en peak punch leveret mod en modstander. Ydermere bliver både rotations og den lineære accelerations værdi nedsat når man har hjelm på. Der er meget medicinsk litteratur, der peger på at rotations slagenes påvirkninger er vigtige bidragydere til hoved-og nakkeskader. Selvom en boksehjelm ikke kan forhindre hjernerystelse, kan man uden en hjelm risikere at miste store dele af sine hjerneceller igennem en hel boksekarriere. Bokselegenden Muhammad Alis parkinsons sygdom er blevet tilskrevet de slag han tog imod som bokser, og der har været mange sager med hjerneskadet blandt boksere, som ikke med det samme var åbenlyse, på grund af mangel på hjelm.

Der er ikke længere nogle krav for voksne mandlige amatørboksere om at bære hjelm til officielle kampe og stævner. Førhen havde AIBA, International Boxing Association, lavet et krav om at amatørboksere skulle bære hjelm til deres officielle kampe. Dette krav blev dog annulleret i 2013, så amatørboksere ikke længere skal bære hjelm under deres kamp. Grunden til denne annullering fra AIBA’s er, at de mener at uden hjelm vil slagene mod hovedet blive mindre kraftige, og derved forebygge hovedskader.  Annulleringen fra AIBA er dog ikke gældende for kvindelige og yngre boksere.  På trods af denne annullering er det dog stadig vigtigt at beskytte sig til træning, da mange boksere ikke tager det roligere her. Det forhenværende krav fra AIBA er også grunden til at der ikke er stor variation i modellerne, når det kommer til de åbne boksehjelme. Da AIBA førhen skulle godkende de hjelme som amatørbokserne skulle bruge til deres kampe.