Tandbeskytter

Helt overordnet findes der to former for tandbeskyttere. Den ene version er en enkelt beskytter, som kun dækker din overmund, hvilket resultere i, at den ikke giver beskyttelse mod slag, som rammer på kæben. Denne beskyttelsesform stopper dine tænder mod at støde sammen, men giver ikke nok beskyttelse for en bokser. Den anden form for beskyttelse er en version med dobbelt beskyttelse, som både dækker over-og undermunden. Med denne dobbelt beskyttelse får man en bedre sikring af tænderne, men den kan dog være mere besværlig at trække vejret igennem.

Der er mange grunde til at vælge en kvalitets tandbeskytter, og bruge lidt flere penge på sådan en. Først og fremmest er der selvfølgelig sikkerheden, men en anden vigtig grund til at vælge en af god kvalitet er komforten i den, som er en faktor, som mange overser. Folk føler oftest ubehag ved at have en tandbeskytter i munden. Dette gør at den bliver fravalgt, hvilket kan være farligt. Der er mange tandbeskyttere, som laves med en vejrtrækningsslot, som kan være en god ide, da en tandbeskytter uden kan friste en til at bokse med åben mund, hvilket kan være farligt.

For at give den optimale beskyttelse skal en tandbeskytter støbes efter ens tandsæt. Dette gøres ved at lægge den i kogende vand, i kort tid, og efterfølgende lægge den i munden, og bider sammen om den, så den støbes efter ens tandsæt. Materialerne den er lavet af gør at man ikke brænder sig, når denne lægges i munden. Når man skal vælge sin tandbeskytter, er det vigtigt ikke at vælge en, som er for stor, da det vil gøre det svært at trække vejret gennem munden.

Hvordan vedligeholder man sin tandbeskytter?

Vedligeholdelsen af ens tandbeskytter er essentiel for at undgår bakterier. Hver gang, inden tandbeskytteren bruges, er det vigtigt at man børster sine tænder, og evt. også renser dem med tandtråd. Efter endt træning eller kamp skal den renses med vand og sæbe. Det er vigtigt at den efterfølgende tørrer så hurtigt så muligt. Sollys er et godt desinfektionsmiddel til rensning af tandbeskytteren, men den må ikke blive for varm. Et bedre alternativ vil være at investere i en tandbeskytter-boks, som desinficere med UV.

Når man skal vælge tandbeskytter er det en god ide at vælge en i klar eller hvid i stedet for en fancy farve, da disse gør det muligt at se det snavs, som skulle ligge i sprækkerne. En tandbeskytter kan ikke bruges i evigheder. Den bør udskiftes mindst en gang årligt, og også gerne oftere, selvfølgelig afhængig af hvor meget den bliver brugt.

Regler omkring tandbeskytter

AIBA, International Boxing association, påkræver at alle professionelle- og amatørboksere bruger tandbeskyttere under deres officielle boksekampe. En runde kan ikke begynde, før begge boksere har deres tandbeskyttere på, og skulle en boksers tandbeskytter falde ud under kampen, bliver den stoppet indtil den er på plads. Ydermere er Tandlægeforeningens anbefalinger omkring brug af tandbeskyttere helt klare: de er helt nødvendige for boksere.

Hvad hjælper en tandbeskytter imod?

Helt grundlæggende hjælper en tandbeskytter mod udslåede og/eller døde tænder, og derved hjælper med at formindske tandskader blandt boksere. Tilmed vil tandskader resultere i dyre tandlægeregninger, som kan undgås med tandbeskytter. Tænderne er noget af det mest udsatte og sårbare på en boksers krop. Det er oftest det område på en bokseres krop, som modstanderen går efter. En tandbeskytter beskytter ikke kun dine tænder, men også tandkødet, da et korrekt slag mod munden kan få dine tænder til at gå gennem læben. Tandbeskyttere er et essentielt beskyttende udstyr, da det hjælper mod skader i ansigtet, tænder, kæbe, tunge, kinder og læber. En tandbeskytter vil absorbere stødet fra slagende og derved minimere chancerne for brud på disse ansigtsdele.  Formålet med en tandbeskytter er ikke kun at beskytte tænderne fra fraktur eller forskydninger. Den skal også bidrage til at forhindre, eller i det mindste minimere, skader på det omgivende bløde væv, og beskytte knoglestrukturen i hovedet og halsen.

Undersøgelser har vist, at brugen af tandbeskytter er effektive i at mindske chancerne for hjernerystelse, som kommer fra slag mod hagen. Knoglen på kæbeknoglen (hele underkæben, og det hul som der er i kraniet ude omkring øret, hvor de mødes og laver leddet) har brug for den korrekte mængde dækning, som man får ved brugen af en velopbygget tandbeskytter. Tandbeskytteren fungere som en støddæmper og ligeligt fordeler slagkraften over hele tandbeskytteren, således at chancerne for hjernerystelse, eller andre alvorlige skader, bliver stærkt reduceret.

 Må jeg bokse uden tandbeskytter?

Som nævnt er det ikke tilladt at bokse officielle kampe uden brugen af en tandbeskytter. Der er til gengæld ingen krav om at boksere skal bruge tandbeskyttere under træning eller sparring. Selvom der ikke er krav om brug af en til træning, er det en gode ide at benytte en, så man vænner sig til at bruge den. Mange vælger kun at benytte en tandbeskytter, når de sparrer med andre, men det vil være en god ide at bruge en, når man benytter sandsække, da det vil hjælpe en til at lære at trække vejret korrekt med en tandbeskytter.

Ens vejrtrækning skal være gennem næsen, da man oftest ikke kan trække vejret gennem munden, når man benytter en tandbeskytter, og dette kræver træning.  Hvis man ikke bruger den, når man benytter sandsække, vender man sig ikke til at trække vejret gennem munden og derved ikke bide rundt om sin tandbeskytter. Hvis man som barn allerede begynder at benytte sig af en tandbeskytter, vil det føles ganske naturligt at bruge en, når man bliver ældre og skal til at bokse officielle kampe.